Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Eesti Toidupanga esindajad koos Võru Toidupanga töötajatega. Foto autor Aigar Nagel

Supi- ja leivamisjon

Jumalal on paiku, kus Ta tahab eriliselt oma armu, hoolimist ja au ilmutada. Sellele viitab meie koguduse omaaegne noortepastor oma meenutustes pikast ja olulisest teenimistööst, mis omakorda sai seemnekülviks lastekeskuse „Tähetorn“ tegevusele – sellest saime lugeda ajakirja Koduteel kevadisest numbrist (nr 140).

Robert Nermani raamatust „Kopli” (2002, lk 383) saab lugeda, et Koplis tegutsev Petlemma (mis heebrea keeles tähendab „leivapada”) metodisti kogudus rajas 1937. aastal palvela kõrvale suure supiköögi, et võimaldada kõige vaesematele elanikele saada vähemalt korragi päevas korralikku sööki.

Eesti taasiseseisvumise järgne vaimustus oli 1990. aastate lõpuks suuremalt jaolt lahtunud ja tõsielu pööranud ette oma karmima palge, ühiskonna lõhestumise. Elu sotsiaalsed uperpallid tõid paljudele kaasa töökaotuse, sellega otseselt seotud kodudest ilmajäämise, puuduse ja vaesumise. Tallinna tänavatele tekkis kerjajaid, ka hulkuvaid ja näljaseid lapsi. Soovisime neid aidata, hakkasime Tallinna koguduse noortega, eesotsas noortepastor Taavi Hollmaniga, 1996. aasta jõuludel Koplis inimestele toitu, riideid ja muud abi viima. 1997. aastal avati EMK keskkassa juurde „Laste tänavamisjoni fond“, mis sai hiljem ümber nimetatud „Tänavamisjoni fondiks“, sest abi said igas eas vajajad. See aktiviseeris ka kogudust lööma käed külge, kus võimalik.

1997. aastal jätkasime Tallinna koguduse noortega oma tegevust, minnes taas Kopli liinidele puudust kannatavatele lastele ja täiskasvanutele kartuleid, küpsiseid, sooja teed, õunu ja vaimulikku kirjandust jagama. Mõistsime, et sinna tuleb korduvalt tagasi minna. Seda tegimegi varsti jälle. Sel korral laenasime Kristlikult Hoolekandekeskuselt sõjaväe supikatla, keetsime 75 liitrit suppi, kõik supp jagati ära ja tuli puudugi. Jõulude ajal läksime tagasi juba suurema varuga, 100 liitri supiga, selgi korral tühjendati katel tilgatumaks. Meie koguduse liikmed tegid kaasa ka kingipakke lastele, perekondadele ja vanuritele jagamiseks. See valmistas saajatele palju rõõmu. 1998. aastal jätkasime juba igakuiselt oma „supimisjonit“, kaasates paarikümmet entusiastlikku koguduse noort. Sama tegevus jätkus ka aastatel 1999-2004. Raha annetasid tänavamisjoni heaks oma koguduse liikmed. Lisaks tuli toetusi ka välismaalastelt.

Koplis suppi jagamas
Kopli tänavamisjon

Mitu korda oli kaasas ka Soome ja Rootsi vendi, meid võeti videosse, tehti isegi raadiosaadet. Supi keetmine ja jagamine toimus paljude noorte abiga, kes selleks vabatahtlikult oma aega ja energiat ohverdasid, tungivaks sooviks olla kaasas suure misjonikäsu täitmisel.

Arhiivimaterjalide ja Taavi Hollmani meenutuste põhjal
pani kirja Anneli Klausson, Tallinna kogudus


Kuigi heaolu ühiskonnas on kasvanud, on meie hulgas endiselt neid, kes kannatavad tühja kõhtu. Ka praegusel ajal sirutuvad mitmed metodisti kogudused toiduabiga puudustkannatavate inimesteni. Tallinna koguduse juures tegutsev MTÜ Ühisabi, Võru ja Uue Alguse kogudused tegutsevad toidupanga filiaalidena. Toidupanga partnerorganisatsioonina tegutsevad Reeküla ja Kuressaare kogudus. Jõhvi kogudus korraldab supiköögi tööd. Toiduabi jagatakse veel mitmes teises metodisti koguduses ja SA Heategevusfond Taastõusmine rehabilitatsioonikeskustes.

Uue Alguse koguduse meeskond toitlustab turul iganädalaselt ligikaudu 100 inimest ning on koostöös kohaliku kogudusega valmis jagama toidupakke ja kuulutama evangeeliumi ükskõik millises kohas Eestis. Täpsema info saamiseks ja kokkulepete sõlmimiseks tasub ühendust võtta pastor Stanislav Ossipoviga (staso36@gmail.com).

Fotol: Eesti Toidupanga esindajad koos Võru Toidupanga töötajatega. Autor Aigar Nagel

Märgusõnad:

Veel rubriigis Misjon

Etioopia lapsed vett tassimas

Misjon Etioopias

Eesti kristlik organisatsioon MTÜ Damota on tegutsenud aastast 2010, et aidata Etioopia
Jalanõud, mis rändasid heategevuspoest Aafrikasse

Jumal juhib

Õp 16:9 Inimese süda kavandab oma teed, aga Issand juhib tema sammu.
Hans Lahi

Kogukonnamisjon

Lääne Virumaal, kaunite Viitna metsade vahel elab mees, kes Jeesuse antud läkitust
Mine asukohta Üles