Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Jõulud ja misjon

„Alguses lõi Jumal taeva ja maa.“ Nii tuttavad sõnad paljude jaoks, kas pole? Oli 1968. aasta 24. detsember, jõuluõhtu, kui needsamad sõnad ning järgnevad 9 salmi Piibli päris algusest kõlasid väga suurele hulgale inimestele üle terve maailma. Arvatakse, et umbkaudu veerand kogu tollasest Maa elanikkonnast sai sellest osa. Kolm päeva varem oli Maalt Kuu suunas startinud esimene mehitatud kosmoselend, mis väljus Maa gravitatsiooniväljast, jõudis Kuu orbiidile ning sealt tagasi Maale. Apollo 8 oli Apollo programmi teine mehitatud lend, pardal kolm astronauti – Frank Borman, James Lovell ja William Anders. Jõuluõhtu otseülekandes Maale otsustasid nad kuulajaskonda tervitada nende 1. Moosese raamatu salmidega.

Apollo 8 näol oli kahtlemata tegu taas ühe inimesepoolse missiooniga, milles väljendus püüd seni saavutamatute kõrguste ja kauguste järele. Ja see kirg kestab inimeses ikka edasi – sirutuda kaugustesse, milleni varem pole küünditud.

Me teame, et ühel teisel jõuluõhtul algas veel üks missioon. Missioon, mida oli väga pikalt planeeritud. Missioon, mille algatajaks polnud inimene. Selle algatajaks oli Jumal, Tema, kes alguses lõi taeva ja maa.

Kui inimese missioon oli püüelnud kaugustesse, mis olid olnud seni saavutamatud, siis Jumala missiooni eesmärk oli lähedus. Lähedus Tema ja loodud inimese vahel, lähedus inimese ja inimese vahel ning lähedus inimese ja loodu vahel.

Selleks astus Jumal ise esimesena inimese juurde, inimese lähedale. Jumal sai ise inimeseks Jeesuses ning elas inimesena inimeste keskel. Johannes ütleb, et Ta tuli omade keskele. Jah, ta tunnistab, et need, omad, ei võtnud kõik teda vastu. Nad ei tundnud ära oma Loojat, kes tuli nende keskele lihtsa puusepa pojana, kellele tema vanemad olid ingli korraldusel andnud nimeks Jeesus – Jeshua (vabastaja, päästja).

Jumala missioon/misjon algas tol esimesel jõuluõhtul ja kulmineerus ca 30 aastat hiljem Jeesuse ristisurma ning ülestõusmisega. Selleks, et lepitada inimkond Jumalaga ning taasluua lähedus, mis pärast pattulangemist oli kaduma läinud.

Jumala missioon kestab edasi. See ei lõppenud Jumala Poja tegevusega maa peal. Jh 17:18 ütleb: „Nii nagu sina läkitasid minu maailma, läkitan ka mina nemad maailma“. Need on Jeesuse sõnad, kui ta palvetas oma õpilaste pärast taevase Isa poole. Misjon kestab edasi. See kestab seni, kuni Tema tuleb lõplikus võidus ning me tähistame seda Tema taevase pidusöögiga – nagu ütleb armulaua liturgia tekst. Kuni selle hetkeni kestab misjon.

Astuda välja. Astuda ligi. Jumal astus välja, tulles meie, inimeste keskele. Ta loobus kõigest, mis tal oli – kes, olles Jumala kuju, ei arvanud osaks olla Jumalaga võrdne, vaid loobus iseenese olust, võttes orja kuju, saades inimese sarnaseks; ja ta leiti välimuselt inimesena. Ta alandas iseennast, saades kuulekaks surmani, pealegi ristisurmani. Fl 2:6-8.

Jumal kutsub meid osalema Tema missioonis: astuma välja oma mugavustsoonist, oma kodu- ja kirikuuksest – astuma inimeste ligi; loobuma oma privileegidest ja õigustest, alandama iseennast, saades kuulekaks Jumala alustatud missioonile kuni oma elupäevade lõpuni. Vaata sel jõuluajal iseendast, oma perest, oma sõpruskonnast kaugemale ja mine Jeesuse kombel rohkemate ligi – mine, teeni ja armasta neid – nad nii väga vajavad seda.

Joel Aulis
Märgusõnad:

Veel rubriigis Jutlus

Ajast ja selle pühadusest

16. augustil 2009. aastal purustas Jamaica endine sprinter – praeguseks kaheksakordne olümpiavõitja
Bishop Christian Alsted

Püüa kinni Vaimu tuul

„Kui muutuste tuuled puhuvad, ehitavad mõned inimesed tuuletõkkeid ja teised tuuleveskeid.“ Nii
144 pexels-kelly-l-2876511

Keti üks lüli

Mäletan hästi, kui sain Jumalalt kutse misjonitööks. Olin kuulnud, kuidas Nõukogude Liidus
Head majapidajad Autor U Tankler

Head majapidajad

Teenigu igaüks teisi selle andega, mille ta on saanud, nagu Jumala mitmesuguse
Mine asukohta Üles