Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Torino surilina uuringutest kahe artikli põhjal

Loodusteaduse doktor Emanuela Marinelli (keda peetakse üheks suuremaks Torino surilina eksperdiks maailmas) väidab, et hiljutistes kahe teadlase sooritatud katsetes pole midagi teaduslikku.

Eesti Rahvusringhäälingu uudis-tes ilmus 19. juulil 2018. artikkel „Uute testide kohaselt on Torino surilina võltsing”. Kogu artiklit on võimalik lugeda ERRi veebilehelt: www.err.ee/847705/uute-testide-kohaselt-on-torino-surilina-voltsing. Artiklis väidetakse muuhulgas: „…Torino surilina vereplekkide uus kõrgtehnoloogiline analüüs näitab, et tõenäoliselt on tegemist kesk-aegse võltsinguga. Paljud kristlased usuvad, et Jeesuse surnukeha kaeti just Torino surilinana tuntud riidega. Teadlased kasutasid uurimises vabatahtlikku ja mannekeeni ning keerulisi tehnikaid nagu vereplekkide mustri analüüsi (BPA). Uurimise tulemused avaldati ajakirjas Journal of Forensic Sciences, vahendas Reuters…”

Ülaltoodud artikkel sundis mind vabalt refereerima ajakirjas Catholic Herald kirjutatud artiklit, kus Jee-suse surilina ehtsust uskuv juhtiv teadusekspert lükkab ümber selle uue uuringu, milles väidetakse, et vereplekid surilinal ei ole kooskõlas ristilöödud inimese poolt jäetud verejälgedega. Ajakirja Catholic Herald artikkel, mis on samuti kirjutatud 19. juulil, annab teada (http://www.catholicherald.co.uk/news/2018/07/19/shroud-of-turin-expert-criticises-new-study-casting-doubt-on-authenticity/), et 17. juulil antud intervjuus ajakirjale Vatikani Uudised (Shroud of Turin expert critizez new study casting doubt on authenticity. Catholic News Service) ütles Torino surilina rahvusvaheliselt tunnustatud ekspert Emanuela Marinelli, et Itaalia teaduseksperdi Matteo Borrini ja Itaalia keemiku Luigi Garlaschelli eksperimendid ei olnud sugugi teaduslikud.

„Kas selline katse on ikka teaduslik uuring, kui kasutatakse plastist mannekeeni, mida tavaliselt hoitakse riiete kuvamiseks kaupluseakendel, ja käsna, mida on eelnevalt leotatud inimese verd imiteerivas vedelikus, mis omakorda on kinnitatud puidust kepi otsa, millega pressitakse mannekeeni paremat külge, et näha kuidas verejoad mannekeenil voolavad?” küsis Marinelli. „Kui seda peetakse teaduseks, siis mul on tunne, et ma peaksin oma loodusteaduste kraadi ümber tegema või hoopis ära viskama,” ütles ta.

Uuring, mis viidi läbi 2014. aasta 10. juulil ja avaldati kohtumeditsiinilises teaduskirjanduses, väitis, et kätel ja küljel olevad verejoad „saavad olla kooskõlas vaid 45-kraadise nurga all olevate relvade löögi jälgedega”, samas kui vereplekid, mis pärinevad rinnakorvi paremalt küljelt (mis olevat väidetavalt pärit Kristuse odaga läbitorkamisest), olevat surilinal täiesti ebareaalsed.

Teatavasti on sellele linasele kangale jäädvustunud täispikkuses röntgenifoto-laadne negatiivis kujutus mehest nii esi- kui tagavaatega, millel on mitmesugused haavade märgid, mis vastavad evangeeliumide kirjeldustele Jeesuse piinamisest, kannatusest ja tema surmast.

Garlaschelli postitas 2015. aastal YouTube’i video läbiviidud nn teaduslikust eksperimendist, kasutades vereplekkide uurimiseks erinevates asendites nii elusat inimest kui ka käsnaga vajutamisel kasutatud plastikust mannekeeni, et uurida vere voolamise viisi.

Marinelli väidab, et Borrini ja Garlaschelli poolt läbiviidud kat-setes puudusid täpsemad andmed varasemate uuringute kohta, milles uuriti hemoperikardi läbi surnud mehi, kellel oli märgata südame veresoonte kokkutõmbumist, mida arvatakse ka Jeesuse surma põhjuseks ristil.

Marinelli ütles Vatikani Uudistele, et need varasemad täpsemad uuringud „andsid Borrini ja Garlaschelli omadest hoopis erinevaid tulemusi.”

Kirik ei ole kunagi ametlikult kinnitanud või ümber lükanud surilina ehtsust ja väidab, et selle vanuse ja päritolu kohta tehtud otsused kuuluvad teadusliku uurimise valdkonda. Teadlased on aastakümnete jooksul uurinud selle riidekanga autentsust ja kõik need uuringud on lõppenud vastuoluliste tulemustega.

1988. aasta süsinikdioksiidi test määras surilina vanuseks 12. sajandi, millest paljud järeldavad, et surilina on keskaegne võltsing. Teadlased aga vaidlustasid hiljem selle määrangu, märkides, et surilinast eemaldatud proovitüki uuringu metoodika oli eksitav, sest süsiniku kogumisprotsessis kasutatav proovitükk oli võetud kudumi sellest osast, mis oli keskajal lisatud kanga parandamiseks.

Viidates 2009. a Reutersi intervjuule Garlaschelliga, tunnistas viimane, et uuemate katsete eesmärgiks oli varasemate katsete ehtsuse kahtluse alla seadmine ning nende uuringute rahastajaks oli Itaalia ateistide ja agnostikute ühendus, ütles Marinelli Vatikani uudistele. Ta lisas, et sageli rahastatakse Torino surilina uuringuid ideoloogiliselt kallutatud grupeeringute poolt selgete eesmärkidega.

„On vaieldamatuid tõendeid, et mitmete nende (uuringute tegijate – toim) taga seisavad rühmitused, kes soovivad, et tavainimesed usuksid surilina kui võltsitud ajaloolist artefakti”, ütles Marinelli. „Selle põhjuseks on ilmne pahatahtlik soov naeruvääristada tõelist imet just nende poolt, kes mitte ainult ei soovi näha Kristuse ajaloolisust, vaid tahavad naeruvääristada ka Tema ülestõusmist.”

Analoogset uudistelõiku on võimalik vaadata YouTube’i kanalilt Rome Reports in English: https://www.youtube.com/watch?v=lb_7yHAHzzg

Märgusõnad:

Veel rubriigis Meilt ja mujalt

FOE meeting 2019

Eesti sõprade kohtumine

10.–11. mail toimus Atlanta lähistel Mariettas, Georgia osariigis USAs Eesti Sõprade iga-aastane
Mine asukohta Üles