Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Ukraina Metkodisti kirik Uzhgorodis

Metodistid Ukrainas

Alates 30. aprillist (2022) kuulub Ukraina metodisti kirik nüüd meiega koos Põhja-Euroopa ja Baltikumi piiskopkonda. Et päris täpselt väljenduda – see oli esialgu ajutine keskkonverentsi erakorralise istungi otsus kuni järgmise regulaarse keskkonverentsini ja tulenes käesolevast sõjast. Praeguses olukorras on arusaadavalt raske sellel kirikul jätkata Moskva piiskopkonna alluvuses.

Ukraina Pastorid Alla ja Vasyly Vuksta, Foto: Ü. Tankler
Ukraina Pastorid Alla ja Vasyly Vuksta, Foto: Ü. Tankler

Väikesel Ukraina metodisti kirikul on Eestiga tegelikult väga pikaajalised sidemed. Nõukogude ajal oli väike metodistide hulk Lääne-Ukrainas omamoodi anomaalia – kuna kohalikud võimud ei lubanud seal metodisti kogudust registreerida, siis said nendest tuhatkond kilomeetrit eemal oleva Tallinna metodisti koguduse liikmed. Pastor Vasyly Vuksta Uzhgorodist jutustas mulle sellest, kuidas tema isale Ivan Vukstale rääkis Eestis olevast metodisti kirikust üks baptisti pastor, kes oli sellest Arpad Arderilt kuulnud.

Ukraina metodisti kirikus on kümmekond kogudust. Liikmeid on kolm-nelisada. Üheks eriliseks valdkonnaks on juba mitmeid aastaid olnud töö välistudengitega Kiievis. Idapoolsete piirkondade okupatsioon Venemaa poolt tekitas olukorra, kus mõned kogudused (Luhansk, kogudused Krimmis) liideti Venemaa aastakonverentsiga, sest vaimulikku hoolt sai neile sealtpoolt tõhusamalt pakkuda. Praeguses traagilises olukorras on selle kiriku tegevuse raskuspunkt mõistagi põgenike abistamisel ja nad aitavad pühendunult abivajajaid.

Foto: Metodisti kirik Uzgorodis, Foto autor: Üllas Tankler

Märgusõnad:

Veel rubriigis Kirikuelu

EMK Aastkonverents 2022

Aastakonverents

17.-19. juunil toimus Tallinnas Eesti Metodisti Kiriku aastakonverents, millest võtsid osa EMK
EMK Suvekonverents 2022. Foto: Aivo Parmson

Suvekonverents

„Ainus asi, mis oli suvekonverentsi puhul halvasti, oli see, et see sai

Mis on sõdade sõnumid?

Gümnaasiumi päevil kirjutasin kirjandi teemal „Mis on sõdade sõnumid?”. Ukraina sõja tõttu
Mine asukohta Üles