Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Andke, ja teile antakse!

Küllap on paljudele tuttavad Jeesuse sõnad: „Paluge ja teile antakse…” (Mt 7:7)

Lõikuse Issand on meie palveid kuulnud ning külvi ja lõikust õnnistanud. kevadel põldudele külvatud vili ja peenardele istutatud taimed on üles kasvanud ja oma saagi andnud.

Ehkki lõikuskuu on augustis, on ajast aega meil lõikustänupüha peetud oktoobri teisel pühapäeval, mil enamik saagist on salve saanud ja põllutööd põhiliselt lõpetatud. tõsi küll, põllumehi, kes nüüdsest saavad hinge tõmmata, on iga põlvkonnaga vähemaks jäänud, masinad aitavad ära teha suure osa tööst, mida vanasti käsitsi tehti.

Aga ka linnainimeste palveid, kes on palunud igapäevast leiba, on Lõikuse Issand kuulnud ja tähele pannud. Meie leivalaud on olnud kaetud. Ja selle eest on kõigil põhjust Jumalale tänu tuua! Paluge ja teile antakse!

Nii nagu loodus on andnud saagi, õpetab lõikustänupüha meid ka mitte üksnes tarbima, vaid ka andma ja jagama, tänumeeles ohvrit tooma. Andke, ja teile antakse, õpetab Jeesus.

Luuka evangeeliumist (6:38) võime lugeda sellest: „andke, ja teile antakse – hea, tihedaks vajutatud, raputatud, kuhjaga mõõt antakse teie rüppe, sest selle mõõduga, millega teie mõõdate, mõõdetakse teile tagasi.” Jeesus seab andmise ja saamise tasakaalu, ja nii on ka õiglane.

Aga alati pole lihtne anda. Meie vanas loomuses tiksub kuskil omakasupüüdlik soov vähem anda ja rohkem saada. See võib tunduda kaval ja kasulik, ent tegelikult on see rumal – kui soovime elada Jumalaga kooskõlas, jõuame ikkagi tagasi andmise-saamise tasakaaluprintsiibi juurde. Seda ei õnnestu kellelgi üle kavaldada. kui andja on ihnuskoi, peegeldub see talle sama mõõduga tagasi.

Ka apostel Paulus õpetas – kes kasinasti külvab, see ka lõikab kasinasti. Ja vastupidi – kes rohkesti külvab, see ka lõikab rohkesti. (2kr 9:6)

Õppides kitsikuses Jumalat usaldama, õpime ühtlasi temalt heldust. Looja loomuses on kinkida meile kuhjaga mõõt. veel enam, Paulus tuletab meelde Issanda sõnu: „Õndsam on anda kui võtta!” (Ap 20:35). Just heldem andmine juhib meid argimõistusele paradoksaalselt kitsikuseaegadest välja; rohkem jagades ja annetades saame ka rohkem.

Andmine on ühenduses ka andestamisega. Ja siingi kehtib tasakaaluprintsiip: „andke andeks, ja teile antakse andeks!”

Kasvagem siis Jumala täiusesse, kes on helde andma ja andestama.

 

Märgusõnad:

Veel rubriigis Usupühad

Suur nädal

Suur Nädal – nädal, mil järgime Õnnistegijat Tema viimastel päevadel enne kannatamist

Kirikupühade kalender

Pühapäeva koidikul tõttasid naised Jeesuse hauakambri juurde. Issanda ingel oli nende muret

Jom Kippur – Lepituspäev

Sissejuhatus sügispühadesse Tervelt kolm nädalat kestab igal sügisel juudi pühade hooaeg. See
Mine asukohta Üles