Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

EMK eriolukorra ajal

EMK eriolukorra ajal

COVID-19 viirusest põhjustatud eriolukord Eestis, mis kehtis 12. märtsist 17. maini 2020, avaldas olulist mõju ka Eesti Metodisti Kirikule.

Et viirus ei saaks edasi levida, kehtestati riigis kogunemiste keeld, mistõttu jäid kogudustes ära jumalateenistused, Piibli- ja palvetunnid, noorteüritused, pühapäevakoolitunnid, osadusgruppide kogunemised ja muud sündmused. Mitmed kogudused leidsid kiirelt uusi lahendusi koguduseliikmete teenimiseks. Paljude koguduste uksed oli avatud inimeste individuaalseks teenimiseks. Mitmete pastorite peamiseks töövahendiks sai telefon, et koguduseliikmetega ühendust hoida. Oli kogudusi, kus hakati regulaarselt koguduseliikmetele kirju ja jutlusi nii postkastidesse viima kui ka e-maili teel saatma. Tallinna, Pärnu ja Võru kogudused alustasid jumalateenistuste ülekannetega Youtube’i keskkonnas, Haapsalu kogudus jätkas neid ning Tartu ja Rakvere kogudused alustasid oma jutluste salvestuste postitamist sotsiaalmeediasse. Ka osadusgrupid ja piiblitunnid kolisid internetti. Peamiseks „kogunemisvahendiks“ sai Zoomi keskkond. Seal peeti nii pastorite nõupidamisi, piiblitunde, palvusi kui ka jumalateenistusi. Veebikesksemad lahendused sundisid mitmeid kogudusi oma mugavustsoonist välja astuma ja tehnilisi lahendusi ära õppima. Mitmed kogudused tunnistasid, et nende veebiteenistuste vaatajaskond oli palju suurem kui pühapäevastel jumalateenistustel kirikuskäijate arv enne eriolukorda.

Ka laste- ja noortetöö kolisid internetti. Noored korraldasid Zoom-noortekaid ning Tallinna venekeelse koguduse lastetöö tiim hakkas tootma põnevaid lastesaateid, mida interneti teel levitati.

Eriolukorra tõttu tuli osa üritusi ära jätta või edasi lükata. Märtsikuu lõpus Kuressaares toimuma pidanud vaimulike õppe- ja osaduspäevad koos Vassili Tähe sünniaastapäeva tähistamisega jäid ära, sest Saaremaa kui koroonaviiruse epitsenter pandi „lukku“ ning kogunemiste keelu tõttu ei saanud planeeritud sündmusi korraldada ka mujal. Edasi lükati Ühinenud Metodisti Kiriku Peakonverents, Eesti Sõprade kohtumine Ameerika Ühendriikides, EMK aastakonverents, EMK ajakirjanduse juubelipidustus, Vassili Tähe elulooraamatu esitlus ja mitmed muud sündmused.

Seoses COVID-19 viiruse levikuga kutsus EMK superintendent Robert Tšerenkov Eestimaa metodiste üles märtsi viimasel seitsmel päeval palveks ja paastuks meie maa ja rahva eest. EMK vaimulikud üle Eesti jagasid seitsme päeva jooksul videotervituste vahendusel oma mõtteid, tuginedes kirjakohale 2Aj 7:14: „ja kui siis minu rahvas, kellele on pandud minu nimi, alandab ennast ja nad palvetavad ja otsivad minu palet ning pöörduvad oma kurjadelt teedelt, siis ma kuulen taevast ja annan andeks nende patu ning säästan (tervendan) nende maa.“ Videod on järelvaadatavad kodulehel www.metodistikirik.ee.

Märgusõnad:

Veel rubriigis Laiast maailmast

Steven Ybarola Family

Minu kristlik teekond

Dr Steven Ybarrola on Asbury Teoloogilise Seminari õppejõud, kes on käinud EMK
Foto: Unsplash

Viiruse ravi otsingutel

Ajakirja Koduteel endise toimetaja Kärt Jänes-Kapp’i poeg Jürgen Jänes uurib Cambridge'i ülikoolis
Mine asukohta Üles