Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Ken Collins

Kirglik Wesley teoloogia õpetaja

Dr Kenneth J. Collins on alates 1998. aastast käinud Eestis EMK Teoloogilises Seminaris (EMKTS) õpetamas Wesley teoloogiat. Teda on kuulanud sajad tudengid ja vilistlased. 2019. aastal andis ta siin Eestis oma viimase loengusarja Wesley teoloogiast.

Kenneth Collins oli koos oma abikaasa Marilyniga 17. oktoobril 2019 talle pühendatud EMKTS-i tänuüritusel Tallinnas, Eesti Metodisti Kirikus. Tänuüritusel mainis Collins, et selle teema õpetamise motiiv oli, et TA NÄGI INIMESTES IGATSUST MINNA KRISTLIKUS USUS SÜGAVAMALE – nad said Wesley teoloogiast midagi sellist, mida teised teoloogid ei pakkunud. „Tudengid on mulle andnud palju tagasisidet, et neid on puudutanud see tuli, millega ma õpetasin Wesley teoloogiat“ ja ta on neile vastanud: „Loomulikult olen ma kirglik, me räägime ju Jeesusest Kristusest, evangeeliumist, Jumalast!“

Küsimusele: „Mis on sinu unistus eesti kristlaste ja metodisti kiriku jaoks?” vastas ta veendunult: „Et Wesley pärand oleks edasikantav põlvest põlve.“ Pikki aastaid oli Collins eestlastele tungivalt soovitanud Wesley jutlusi ära tõlkida. Seetõttu valmistas üllatuskingitus talle palju rõõmu ja võttis usumehel pisara silma. Dekaan Mark Nelson arvas, et parim kingitus Dr Collinsile oleks olnud ajamasin, et ta oleks isiklikult John Wesleyga kohtuda saanud, aga kahjuks polnud seda võimalik korraldada, seetõttu pühendunud Wesley eksperdina sai ta ühe kingitusena eestikeelse Wesley jutlustekogu „52 jutlust“, kuhu olid pühenduse sisse kirjutanud tema Eesti kolleegid seminarist, tudengid, vilistlased, kiriku esindajad, pastorid.

Dr Collins väljendas oma rõõmu selle raamatu tõlkimise puhul – see oli üks tema südameigatsusi. „Selle raamatu, nende jutluste läbi saavad eesti kristlased kogeda, kuidas võimalik saab reaalsuseks. See raamat kroonib kogu minu teenistust siin EMKTS-is“. Ka kingiti talle teoloogilise seminari tunnuspildi, Ain Varese altarimaali väiksem repro ning tänumedal.
Dr Collins on avaldanud hulga raamatuid ja hulgaliselt artikleid, mis uurivad teemasid alates Wesley teoloogiast kuni kristliku vaimsuseni. Ta on ajaloolise teoloogia ja Wesley uuringute professor ja selle valdkonna ülemaailmselt tuntud tippspetsialist. Teda on tunnustatud 2008. aastal Asbury Teoloogilise Seminari „parima professori“ aastapreemiaga.

Alates tööleasumisest kirikuajaloo professorina Asbury Teoloogilisse Seminaris 1995. aastal, on dr Collins pidanud loenguid ja õpetanud kogu maailmas ning tuntud oma kaasakiskuva, kriitiliselt mõtleva stiili poolest. Samuti on ta pidanud loenguid John Wesley teoloogiast mitmes erinevas piirkonnas, alates Costa Ricast kuni Lõuna-Koreani, sealhulgas 20 aasta jooksul ka Eesti Metodisti Kiriku Teoloogilises Seminaris.

Fotol:
Dr Kenneth Collins (vasakul),
teda intervjueerib Hindrek Taavet Taimla. Foto: Kuno Lotamõis.

 

EMK Teoloogiline Seminar teeb ettevalmistusi, et tuua lähiajal lugejateni eesti keeles Kenneth Collinsi raamat „Piibellik tee päästeks: John Wesley teoloogia tuum“. Kõigil, kes soovivad raamatut soetada ettetellimishinnaga 15€, palume sellest teada anda kirikukeskuse e-maili aadressile keskus@metodistikirik.ee. Hiljem on raamatut võimalik osta, aga siis juba kallima hinna eest.

Raamatu kaanepilt: Kennneth Collins Piibellik tee päästeks Wesley teoloogia tuum

Märgusõnad:

EMKTS akadeemiline assistent, vilistlasnõukogu esindaja, Tallinna Missio kogudus

Veel rubriigis Kirikuelu

EMK Aastkonverents 2022

Aastakonverents

17.-19. juunil toimus Tallinnas Eesti Metodisti Kiriku aastakonverents, millest võtsid osa EMK
EMK Suvekonverents 2022. Foto: Aivo Parmson

Suvekonverents

„Ainus asi, mis oli suvekonverentsi puhul halvasti, oli see, et see sai

Mis on sõdade sõnumid?

Gümnaasiumi päevil kirjutasin kirjandi teemal „Mis on sõdade sõnumid?”. Ukraina sõja tõttu
Mine asukohta Üles