Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Jana Laaneser

Mõtteid ajast. Jana Laaneser

Taas nägin ma päikese all, et jooks ei olene kärmeist ega sõda sangareist; samuti ei olene leib tarkadest, rikkus mõistlikest ega menu osavaist, vaid aeg ja saatus tabab neid kõiki. Koguja 9:11 

Öeldakse, et aeg on elu ja elu on aeg. Jumal on andnud meile nii ühe kui teise, kuid raisates aega, raiskame ka oma elu. Pigem on nii, et aeg ja elu ei oota kellegi järel, vaid kipub hoopis kiirelt käest libisema. Me peame õppima oma aega maksimaalselt kasutama ja kogu oma ülejäänud elust tõelise elu tegema. Me ei saa aega säilitada ega tagavaraks koguda, seetõttu on targem jätta ka oma elu raiskamata. 

Keegi on kunagi öelnud, et kõige traagilisem asi elu juures pole mitte see, et ta lõpeb nii ruttu, vaid et mõned inimesed ootavad nii kaua, et üldse elama hakata. 

Tõesti, me ei saa endale aega kinni panna ega kusagil sahvririiulil hoida nagu tavaliselt moosipurke. Me kas kasutame aega targasti või lihtsalt kaotame selle. Aja targasti kasutamine aitab meil aru saada oma elu eesmärgist ning see omakorda distsiplineerib meid keskenduma ning töötama eesmärgi saavutamise nimel. 

Elu peab julgema elada ilma hirmuta läbikukkumise ees. Igal juhul õpitakse oma vigadest, mitte kellegi teiste omadest. 

George Bernard Shaw on öelnud: Elu, mis on kulutatud vigu tehes, pole mitte ainult austusväärsem, vaid ka kasulikum kui elu, mis on kulutatud mitte midagi tehes. 

Paljud kardavad elada, sest kardavad läbi kukkuda. Paljud hingavad, kuid see ei tähenda veel, et nad elavad. Me ei saa kunagi tunda rõõmu oma edukusest või õppida oma läbikukkumisest, kui me ei proovi. Edu või läbikukkumine – mõlemal juhul me võime võita. 

Eesti vanasõna ütleb, et tänasida toimetusi ära viska homse varna. Paljud lükkavad need asjad, mis peaks täna tehtud olema, edasi homsesse. Tegelikult peaksid mõned tänasesse tõstetud asjad olema tehtud juba eile. Gümnaasiumiõpilane, kes pole õigel ajal tähelepanu pööranud õppimisele; poeg, kes pole andestanud oma vanematele; ärimees, kes on mööda lasknud võimaluse investeerida… 

Leia elule eesmärk ja sa ei kahetse ühtegi oma elatud päeva. Tee midagi kohe täna ja praegu. Väärtusta seda, mis sul on, eriti aga inimesi, kes sind ümbritsevad. 

Kui toas olev elektrilamp kustub, käituvad inimesed tavaliselt kolmel eri viisil. Esimesed hakkavad kõva häälega karjuma: Lamp kustus! Pime on! Miks keegi ei tee midagi? Teised panevad käed näo ette või haaravad hirmuga kellestki lähemalolijast kinni ning jäävad vaikselt ootama, millal olukord paraneb. Kolmandad hakkavad teadlikult jagama käsklusi ja ülesandeid, et leitaks uus lamp ja saaks valguse taas tuppa. Kas sa tead, millisesse gruppi sina täna kuulud? 

Jumal on meist igaühe loonud eesmärgi jaoks. Kui jõuame selgusele, mis on meie elu eesmärk ning töötame selle saavutamise nimel, oleme kogu elu jooksul edukad ja õnnistatud Jumala poolt. Aeg ja saatus tabab meid kõiki, seepärast ela iga päeva kui viimast oma elus. Avasta uusi asju, õpi kõigest ja kõigilt, tee head oma kätega, hoolitse enda ja teiste eest, istuta üks puu, ole ustav oma kodumaale, väärtusta suhteid. 

Sõda ei olene ainult sangareist. Igaühest meist ei saagi kangelased, lepi sellega ja jätka selles, mida oled loodud tegema. Ennekõike aga pea meeles oma elu eesmärki, olgu see sul alati silme ees. 

Märgusõnad:

Veel rubriigis Tunnistus

Elu Pühas Vaimus

Toimetaja Marjana Luist intervjueeris vaimulike õppe- ja osaduspäevadel mõningaid pastoreid ning küsis

Piiblid pööningul

Kasvasin üles marksistlikule ideoloogiale toetuva riigikorra ajal, kus ühiskonna mudel ja inimese
Mine asukohta Üles