Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Misjon Brasiilias

Umbes kaks ja pool kuud kestis minu misjon seekord Brasiilias. Selle aja jooksul sai kogetud palju Jumala armu seda peamiselt läbi sooja armastuse, mida kohalikud mulle osutasid.

Umbes kaks ja pool kuud kestis minu misjon seekord Brasiilias. Selle aja jooksul sai kogetud palju Jumala armu seda peamiselt läbi sooja armastuse, mida kohalikud mulle osutasid.

Selles väikelinnas Santo Antonio da Plationa parana osariigis, oli hulgaliselt inimesi, kes misjonäri ametit respekteerisid ja tihti avasid oma kodu, et ma saaks tulla ja nendega aega veeta, vahest palvetada, mängida viiulil mõni lugu, või siis lihtsalt koos liha grillida (mis on Brasiilias ääretult püha tegevus – natuke nagu saunas käik Eestis).

Taavet Taimla oma kihlatu Veronikaga.

Mõned nädalad linnas olles imestasin Jumala armu, mis mind varustas – reisi viimasel 3. nädalal ei suutnud endale ühtegi einet soetada, sest niivõrd palju inimesi kutsus mind enda koju ning pakkus head ja paremat. Olid mõned nädalal maakohas, kus püüdsime uusi usukogukondi luua. Seal oli keelepruuk raskemini mõistetatav ning kogesin Jumala armu hoopis rohkem läbi sõnatu (kuid mitte palvetu) kohalviibimise.

Reisi esimeses pooles kohtusin kahe osariigi metodisti pastoritega (ca 200). Seal tekkis palju kontakte ning mõnigi pastor kutsus mind hiljem (siis kui mu portugali keel oli natuke voolavam) tunnistust andma nende koguduses.

Arvan, et selle mõne kuuga sain jagada Eestist, kirikust nõukogude ajal ja enda isikliku lugu rohkem kui 5000 inimesele. Kui jagasin tunnnistust, siis ühtlasi kutsusin ka kohalikke olema misjonärideks nii Jeruusalemmas, Samaariamaal, Juudas kui ka tulema maailma otsa (näiteks Eestisse). Mitmed kuulsad kirstlikud kõnelejad väidavad, et lõpuaja ärkamisel saab just Brasiiliast juhtiv riik. Hetkel saadab USA välja kõige rohkem misjonäre. Aga Brasiilia on juba teisel kohal! Kui aga mõelda maailmas kõige vähemkristianiseeritud aladele, mida kutsutakse 10/40 aknaks (Põhja-Aafrika, Lähis-Ida, India, Hiina jm), siis sinna on valgel inimesele palju raskem minna kui näiteks brasiillasel. Kui neis väidetes on tõtt, siis oleks ka euroopa kirikul ülikasulik luua suhteid just selle maa ja rahvaga, ning kindlasti ka nende keelt õppida!

Võõrad mulle, kui mitte Jumalale:

Bussiresisid Brasiilias on pikkade vahemaade tõttu öösiti. Kord olin sõitmas Sao Paolo linnast tagasi Santo Antoniosse ja tundsin, et enne kui kõik magama jäävad, pean ühe julgustava vestluse enda ümber olevate inimestega.

Märkasin, et naine, kes mu taha istus, ohkas päris raskelt, peaaegu depressiivselt. Tõin talle pudeli vett ja hakkasin rääkima. Minu silmavärv ja aksent tõstatas kohe küsimusi minu sealoleku kohta. Andsin teada, et olen metodisti kiriku misjonär ja tulin sinna, sest armastan nende inimesi. Naine jagas mulle seevastu oma rasket elu, mis oli täis palju haigetsaamist, reetmist ja pettumusi. Mina samal ajal palusin, et Püha Vaim mu meeli teravdaks ja ma unise peaga keelt mõistaks.

Kui naine pausiks tualetti läks, alustasin juttu minu ees istuva poisiga. Ta küsis ka kohe minu misjonäristaatuse kohta ja mainis kärmelt, et on ise samuti misjonäri kutsumisega. Mida rohkem Joonatan jagas oma lugu minuga, seda rohkem lahkus uni, sest tema tunnistus on erakordne.

Alates 2. eluaastast oli Joonatan vähihaige. 18ks eluaastaks oli kokku 7 kaugelearenenud vähki ja keemiaravi oli kehale niivõrd koormav, et ta langes koomasse. 7 kuud sai täis koomas olemisest ja pere otsustas, et masin, mis teda veel ainsana elus hoiab, tuleb lihtsalt seinast välja tõmmata.

Joonatani ema oli saanud aga selle aja jooksul krist-laseks ning palvetas kuni viimaste minutiteni haigla kabelis. Korraga tuli kabelisse ka medõde, küsides emalt: „Millise Jumala või pühaku poole te palvetate?“ Ema vastas, et Jeesuse poole. Õde laususe seepeale: „Teie palveid on igal juhul kuulda võetud. Minutil, mil läksin masinad välja lülitama, ärkas teie poeg üles!“

Joonatan on nüüd 23aastane misjonär, kes on olnud 7 kuud koomas ja tervenenud 7 vähist. Ta kuulutab Jeesuse nime Santo Antonio linnas ja kui Jumal lubab, ilmamaa äärteni.

Te saate väe Pühalt Vaimult, kes tuleb teie üle, ja te peate olema minu tunnistajad Jeruusalemmas ja kogu Juuda- ja Samaariamaal ning ilmamaa äärteni. Ap 1:8

Märgusõnad:

Veel rubriigis Misjon

Etioopia lapsed vett tassimas

Misjon Etioopias

Eesti kristlik organisatsioon MTÜ Damota on tegutsenud aastast 2010, et aidata Etioopia
Jalanõud, mis rändasid heategevuspoest Aafrikasse

Jumal juhib

Õp 16:9 Inimese süda kavandab oma teed, aga Issand juhib tema sammu.
Mine asukohta Üles