Eesti Metodisti Kiriku Ajakiri

Eesti Kirikute Nõukogu konverents „Eesti usk”

6. detsembril toimus Tallinnas, Eesti Rahvusraamatukogus EKNi korraldatud konverents „Eesti usk”. Konverentsile registreerus 250 osavõtjat.

Ka meie kirikust osalesid mitmed huvilised, eesotsas superintendent Robert Tšerenkoviga, samuti perekond Meeli ja Üllas Tankler, Laur Lilleoja ja allakirjutanu. Konverentsi ajakava oli tihe.

Tervituseks said sõna EKN president, peapiiskop emeeri-tus Andres Põder, Ilmo Au siseministeeriumist ja Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Pikema ettekandega esines prof Mihhail Lotman teemal „Euroopa kultuuripärand ja Eesti usk”. Edasi jätkus konverents nelja pikema paneeldiskussiooniga. Esimeses paneelis said kõneaega EELK peapiiskop Urmas Viilma – Usk ja oikumeenia; religioonisotsioloog Liina Kilemit – Usk religioonisotsioloogilise ja ühiskonnaküsitluse alusel; siseministeeriumi usuasjade osakonna nõunik Ringo Ringvee – Usk eesti ühiskonnas elukondlikust ja õiguslikust aspektist. Diskussioonis osalesid ka kirikuloo professor Priit Rohtmets ja Tartu Ülikooli religiooniuuringute vanemteadur Atko-Sulhan Remmel. Modereeris Indrek Treufeldt. Peale maitsvat lõunasööki esines rahvale Huvikeskuse Kullo flöödiansambel Maris Lendi juhtimisel ja seejärel jätkusid paneeldiskussioonid.

Teises paneelis said sõna Vikerraadio kultuurisaate juht Maarja Vaino ja kirjanik Indrek Hargla – Usk eesti kirjanduses; helilooja Peeter Vähi ja Muusikaakadeemia kompositsiooniõppejõud, professor Helena Tulve – Usk eesti muusikas; filoloog Marju Kõivupuu, prof Ülo Valk – Usk eesti folklooris. Modereeris ERR saate „Plekktrumm” saatejuht Joonas Hellerma. Kolmandas paneelis astusid üles Muusika- ja Teatriakadeemia professor Lembit Peterson ja teatriteadlane Madis Kolk – Usk eesti teatris ja filmis; ajaloolane Anneli Randla ja arhitekt Ra Luhse – Usk eesti arhitektuuris; kunstiajaloolane Anne Untera ja TKK professor Mati Karmin – Usk eesti kunstis. Modereeris õigeusu preester Sakarias Leppik.

Kokkuvõtvas paneelis võtsid veel sõna pastor Meego Remmel, akadeemik Tarmo Uustalu ja katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan.

Peale sisutihedat konverentsi oli kõigil registreerunutel võimalus osaleda kontserdil Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus, kus esinesid ansambel Vox Clamantis, Püha Miikaeli Poistekoor, lauljad Tõnis Mägi ja Robert Jürjendal.
Oli informatiivne, huvitav ja kordaläinud päev.

Märgusõnad:

Veel rubriigis Meilt ja mujalt

FOE meeting 2019

Eesti sõprade kohtumine

10.–11. mail toimus Atlanta lähistel Mariettas, Georgia osariigis USAs Eesti Sõprade iga-aastane
Mine asukohta Üles